Γιώργος Δρίβας
Εργαστήριο Διλημμάτων
57η Διεθνής Έκθεση Εικαστικών La Biennale di Venezia
13 Μαϊου – 26 Νοεμβρίου 2017
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (EMΣT), Αθήνα
29 Μαρτίου – 15 Ιουλίου 2018
Επίτροπος: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (EMΣT), Διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά
Επιμελητής: Ορέστης Ανδρεαδάκης
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia (13 Μαΐου – 26 Νοεμβρίου, 2017) με την βίντεοεγκατάσταση με τίτλο Εργαστήριο Διλημμάτων, σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ήταν Επίτροπος της εθνικής συμμετοχής. Το έργο επελέγη ανάμεσα από 30 προτάσεις, από μια καλλιτεχνική επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Εργαστήριο Διλημμάτων είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία θέτει ένα δίλημμα μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου. Διαπραγματεύεται τα τρέχοντα παγκόσμια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, και ασχολείται με την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα.
Οι «Ικέτιδες», το μοναδικό σωζόμενο μέρος της χαμένης τετραλογίας του Αισχύλου «Δαναΐδες», είναι το πρώτο λογοτεχνικό κείμενο της ιστορίας που θέτει το ζήτημα της δίωξης μιας ομάδας ατόμων που αιτούνται άσυλο. Οι Ικέτιδες φεύγουν από την Αίγυπτο για να αποφύγουν το γάμο με τα πρώτα ξαδέλφια τους και φτάνουν στο Άργος, ζητώντας άσυλο από τον Βασιλιά της Πόλης. Ο Βασιλιάς αντιμετωπίζει τότε ένα δίλημμα. Αν βοηθήσει τις ξένες γυναίκες, κινδυνεύει να προκαλέσει στον λαό του αναταραχή και να οδηγηθεί σε πόλεμο με τους Αιγύπτιους, που θέλουν να πάρουν πίσω τις Ικέτιδες. Αν, όμως δεν τις βοηθήσει παραβαίνει τους θεοφύλακτους νόμους της φιλοξενίας και τις αρχές του Δικαίου και του Ανθρωπισμού, αφήνοντας τις Ικέτιδες στο έλεος των διωκτών τους.
Το Εργαστήριο Διλημμάτων επικεντρώνεται στο δίλημμα της τραγωδίας μέσα από τα αποσπάσματα ενός ημιτελούς ντοκιμαντέρ ενός επιστημονικού πειράματος.
Αυτό το πείραμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για άγνωστους λόγους, ωστόσο τα αποσπάσματα του ημιτελούς ντοκιμαντέρ που βρέθηκαν, αποκαλύπτουν σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, λεπτομέρειες του πειράματος καθώς και τις ελπίδες του καθηγητή που το οραματίστηκε, καθώς και τις διαφωνίες με τους συνεργάτες του.
Η ιστορία παρουσιάζεται αποσπασματικά μέσα από πολλαπλές πηγές βίντεο και ήχου μέσα σε ένα λαβύρινθο.
Η καταξιωμένη ηθοποιός Charlotte Rampling έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα βίντεο του Εργαστηρίου Διλημμάτων, μαζί με άλλους γνωστούς
Έλληνες ηθοποιούς όπως τους Γιώργο Κοτανίδη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρο Βογιατζή, Ρένα Κυπριώτη, Πάνη Καλοφωλιά.
Το Εργαστήριο Διλημμάτων είναι μια επιβλητική βιντεοεγκατάσταση που διαπραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και προσφέρει μια περιπατητική οπτικοακουστική εμπειρία που μπορεί να δημιουργήσει διάφορα διλήμματα σε κάθε επισκέπτη.
Το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική προσφορά των χορηγών του και πιο συγκεκριμένα, του Ιδρύματος Ωνάση, Μέγα Χορηγού, του Εταίρου Efa Ventures, του Χορηγού Polyeco Contemporary Art Initiative, και των Υποστηρικτών, του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, της Aegean Airlines, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του St. George Lycabettus Hotel and του Skinos Mastiha Spirit, καθώς και του Χορηγού Επικοινωνίας ΕΡΤ. Α.Ε.
Πληροφορίες για τον Τύπο:
Κασσιανή Μπένου, Δέσποινα Μπαραμπούτη
Γραφείο Επικοινωνίας
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
pressoffice@emst.gr | kassiani.benou@emst.gr | despoina.barabouti@emst.gr
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Aθήνα, 117 43 Τηλ: 211 1019009 Φαξ: 211 1019111
Elena Davidson
SUTTON, London
South Wing, Somerset House Strand, London, WC2R 1LA
T: +44 (0) 20 7183 3577 M: +44 (0) 7850 884921